Borussia Dortmund

Borussia DortmundFakta:

Fulde navn: Ballspielverein Borussia 09 e.V. Dortmund
Kælenavn/øgenavn: Die Borussen, Die Schwarzgelben (De sort-gule), Der BVB
Grundlagt: 1909
Stadion: Signal Iduna Park
 (Westfalenstadion)
Kapacitet: 80.645
.
.

Kort om Borussia Dortmunds historie:

Borussia Dortmund blev grundlagt den 19. december 1909 på et lokalt værtshus, Zum Wildschütz, af 17 mænd, der var utilfredse med at spille fodbold for den kirke-sponserede fodboldklub Trinity Youth under skarpt opsyn af den lokale præst.

Navnet Borussia er latinsk for Prøjsen, men klubbens fædre hentede navnet hos et bryggeri i Dortmund, der netop bar navnet Borussia. I starten spillede klubben i en blå-hvid-stribet trikot, men allerede i 1913 skiftede de til den blå-gule-kombination, som vi alle kender nu.

I de første årtier spillede Dortmund i mindre lokale turneringer, men succesen var kun moderat. Derfor prøvede klubben at højne niveauet ved at betale professionelle spillere, men den satsning fejlede fuldstændig, hvorfor Dortmund var tæt på bankerot. De blev dog reddet af en stor fan, der betalte hele gælden af egen lomme.

I 1930’erne fik Dortmund mere succes under Nazi-styrets ord, men det var først efter Anden Verdenskrig, at klubben fik sit store gennembrud i tysk fodbold. Det var blandt andet i denne periode, det berømte Ruhr-derby mellem Schalke 04 og Dortmund startede.

I perioden fra 1946-1963 optrådte Borussia i den vesttyske førstedivision, Oberliga West, og i 1949 spillede klubben sig i deres første finale, som de dog tabte. I 1956 kom Dortmunds første nationale mesterskab i hus, hvilket blev fulgt op af endnu et mesterskab året efter.

I 1963 indledtes Bundesligaen, og her var Dortmund blandt de 16 hold, der skulle spille med om den allerførst titel. Og det var også en Dortmund-spiller, Friedhelm Konietzka, der scorede det første Bundesliga-mål i historien.

I starten var det blandet med succes for de sort-gule, der dog kunne løfte DFB-pokalen i 1965, mens klubben året efter i 1966 kunne kalde sig vindere af UEFA’s Pokalvindernes Turnering efter en 2-1-sejr over Liverpool.

Økonomiske problemer var et hovedtema for Dortmund helt op til 1993, hvor Ottmar Hitzfelt efter en andenplads i Bundesligaen førte klubben frem til UEFA Cup-finalen, som Juventus endte med at vinde 6-1 samlet. Trods finalenederlaget tjente klubben en stor pengepræmie for sin deltagelse i turneringen, og med pengene kom succesen.

For pludselig kunne Dortmund hente kvalitetsspillere, der både i 1995 og 1996 sikrede klubben Bundesliga-titlen. Også DFL-Supercuppen blev vundet i disse år.

I 1997 kulminerede det hele med en Champions League-titel efter en revanche i finalen mod Juventus på rivalerne fra Bayern Münchens bane, og umiddelbart efter kunne Dortmund også løfte pokalen som vindere af Verdensmesterskabet for klubhold som blot det andet tyske hold i historien.

Ved årtusindeskiftet blev klubben den første – og indtil videre eneste – Bundesliga-klub på børsen, men efter endnu et mesterskab i 2002, vendte lykken for BVB.

Forfærdelig økonomisk ledelse medførte en kæmpe gæld, hvorfor klubben blandt andet måtte sælge deres stadion, Westfalenstadion. Derudover måtte klubben låne penge af Bayern München, aktierne faldt med over 80 procent, mens spillerne måtte acceptere en lønnedgang på hele 20 procent.

Efter et par skrækkelige sæsoner ansatte klubben i 2008 Jürgen Klopp, som stadig er klubbens manager den dag i dag – og det var et vendepunkt.

I hans første sæson i spidsen kom de i UEFA Europa League, mens klubben både i 2010-2011- plus 2011-2012-sæsonen vandt det tyske mesterskab. I 2012 blev det endda til The Double, da de også sikrede sig den tyske DFB-pokaltitel.

Sidste år blev det hverken til et mesterskab eller en pokaltitel, men Borussia Dortmund kom i Champions League-finalen, hvor de dog tabte til rivalerne fra Bayern München på Wembley i London.

De seneste artikler om Dortmund kan ses herunder:

Dortmund fodboldnyheder | Dortmund fodboldtransfers

Hvornår kan jeg se Dortmund i TV?

ANNONCE