Aakjærs blog: Sådan bliver Christian Eriksens fremtid

0
Aakjærs blog: Sådan bliver Christian Eriksens fremtid

Foto: Shutterstock

Fodbold-transfers.dk’s blogger, Torben Aakjær, ser nærmere landsholdsprofilen, Christian Eriksens fremtid. Rygterne har været mange i det seneste år. Læs hele hans analyse her.

Der går seriøst ikke en dag, uden at man i mere eller mindre tabloide medier, kan læse om Christian Eriksens fremtid, og altovervejende er det en fremtid uden for hans nuværende klub, Tottenham.

Siden den nu 27 årige fynbo for alvor blev “verdenskendt” i Danmark, da han som yngste mand, var med på et dansk landshold, som floppede totalt ved VM 10 i Sydafrika, har især danske journalister været utroligt “dygtige” til at opfinde mere eller mindre valide historier, som dog aftog ganske kortvarigt, da han skiftede fra Ajax til Tottenham fra- og med 12/13 sæsonen.

Her havde han kortvarigt problemer med at vænne sig til tempoet og fysikken, men han kom hurtigt efter det, og har reelt været fast mand for London mandskabet alle sæsonerne siden, dvs. han aktuelt er i gang med sæson nr. 6, og i sin tid i klubben, har han totalt spillet 277 kampe, hvoraf de 210 er i Premier League

Sammentæller man de 277 Tottenham kampe med de 72 A-landskampe, han har spillet i samme periode, bliver det i alt 349 betydende kampe, hvilket bestemt er en del, og nogenlunde samme antal som sammenlignelige spillere som f.eks. Isco (365), Alli (335), Coutinho (339), Fernandes (289) og Rodriguez (296), så sliddet har været nogenlunde ens, men er der noget som virkelig skinner i øjnene, er det antallet af pokaler, som den enkelte aktør har været med til at vinde.

Isco, der har repræsenteret Malaga og Real Madrid fra 12/13 til nu, har vundet 14 betydende titler, hvoraf 4 x CL, 4 x VM for klubhold samt et enkelt mesterskab imponerer stort. Rodriguez, som har været en omrejsende spiller, og har spillet i Porto, Monaco, Bayern München og Real Madrid, behøves heller ikke skamme sig med sine meritter, som bl.a. tæller 4 mesterskaber, 2 CL samt 2 x VM for klubhold + lidt småting, og Coutinho, der i perioden har repræsenteret Inter, Liverpool, FC Barcelona og Bayern München, kan også prale af fine ting som nogle mesterskaber, og så var han med på det vindende Copa America mandskab i sommers for Brasilien.

Og man kunne, uden at få sved på panden, finde mange flere eksempler på spillere i nogenlunde samme aldersklasse som Eriksen, som i primære ligaer, har vundet masser af store pokaler.

Men Eriksen har efter 349 klubkampe ikke vundet så meget som en “Micky Mouse” pokal, og kender man Tottenhams historik, og evne til at fejle når det gælder, så er der bestemt heller ikke udsigt til det foreløbigt.

En ting er så titler (pokaler/medaljer), de er bestemt rare at have stående på kaminhylden, når karrieren engang er afsluttet, men noget andet er pengene der går ind på kontoen, og som skal forsøde både nutid- og ikke mindst fremtiden for en spiller og hans familie.

Bevares Eriksen går ikke sulten i seng om aftenen, og kæresten behøves ikke skylle engangsbleer op hver aften, med mindre hun på kvalmende politisk korrekthedsfacon, er en af dem der simpelthen tænder på den slags.

Hver måned tikker der i omegnen af 1,5 millioner kroner ind på kontoen, når den engelske skat er fratrukket Eriksen nuværende brutto løn på lidt over 2 millioner kroner hver måned. Det er ca. 26 millioner kroner om året, og altså beløb i en størrelse, som de færreste danskere overhovedet kan forestille sig at råde over.

Men i den store sammenhæng, dvs. globalt vurderet i fodboldbranchen, er det bestemt ikke en overvældende stor indtægt, og da slet ikke for en 27 årig landsholdsspiller, som er fast mand på et top-6 hold i verdens rigeste fodboldliga. Alene i Tottenham, er der 10 spillere, herunder førnævnte Dele Alli, som tjener mere end Eriksen, og han er endda under spillere, der på sæsonbasis ikke når nær så mange kampe som ham, som f.eks. Lamela og Moura. Helt i spidsen for lønskalaen er ikke overraskende Harry Kane, mens nytilkomne Ndombele rent faktisk tjener nøjagtig det samme, som den engelske landsholdsangriber, dvs. omkring 70-72 millioner kroner årligt, eller pænt mere end Eriksen.

Med udsigt til at Eriksen kan forlade klubben frit og kvit næste sommer, har klubben så fremlagt et tilbud i omegnen af 44 millioner kroner årligt, dvs. knap en fordobling af hans nuværende løn, og et beløb der bringer ham op i samme løn kategori som Alli, Vertonghen og Lloris, men dog stadig betragteligt under de bedst lønnede spillere i klubben.

Niveaumæssigt er Eriksen placeret i den bedre ende af det man i den internationale scouting-verden, betegner som “Hylde 2”, hvor han netop “konkurrerer” med de tidligere omtalte navne, men er pænt langt væk fra “Hylde 1”, som indeholder de bedste spillere, selvsagt placeret i de bedste klubber, som f.eks. David Silva, Kevin De Bruyne, Modric, Kroos, Verratti og hvad der ellers er af verdensklasse navne på den centrale/offensive midtbane.

“Hylde 2” midtbane spillere handles sjældent for beløb, større end omkring 300-350 millioner kroner, med enkelte undtagelser, f.eks. da Atletico Madrid købte Thomas Lemar fra Monaco for 520 millioner kroner, eller da Shanghai købte Oscar fra Chelsea tilbage i 17 for lige under 450 millioner kroner.

Lemars pris kan skyldes hans daværende unge alder (22), mens det er umuligt at rubricere priserne, når kinesiske klubber går “shop amok”.

Men ellers plejer der bestemt at være logik i tingene, og enhver med blot minimum af forstand på markedet, vidste således at de seneste sommers absurde historier om Eriksen til Real Madrid, Barcelona eller Manchester United, for priser på 5-700 millioner kroner, i bedste fald var løgn og latin, i værste fald “plantet” af hans agent, eller andre med økonomiske interesser i at få presset prisen op. De nævnte klubber, scouts og spilleren selv, har givetvis trukket på skulderen over disse historier, men især de danske medier, anført af BT, TV2, TV3 og sørgeligt nok Tipsbladet m.fl., brugte oceaner af spalteplads, på det som jeg betegner som click bait, frem for at forhøre sig hos folk i branchen, for på den måde at få det hele sat i perspektiv.

Men fair nok skulle jeg til at skrive, men det mener jeg rent faktisk ikke, for mediebranchen lider i disse år, men til enhver tid ville jeg foretrække ordentlig journalistik baseret på valide navngivne kilder, frem for disse forrykte historier, som udelukkende er bragt for at få “familien Danmark” til at læse deres sludder.

Kvalitet frem for kvantitet!

Men en ting er løgn- og løsagtige medier, noget helt andet er nutiden, for aktuelt er Eriksen rent faktisk i gang med sit sidste kontrakt år i Tottenham, og fra 1 januar, kan han frit og kvit tale med enhver bejler, alternativt kan han erhverves for et yderst passende beløb, vel i omegnen af 120-150 millioner kroner.

Han kan også vente til næste sommer, og først skifte til en ny klub efter d. 30.6, for så får Tottenham ikke en bøjet femøre, og Eriksen selv kan kradse et større sign on fee ind + forhandle sig frem til en langt højere løn, end hvis han skifter til vinter transfervinduet.

Så hvad tror undertegnede der sker?

Som udgangspunkt tror jeg rent faktisk han forlænger kontrakten med Tottenham, og i en ny kontrakt får sat et loft over en maksimal salgspris. Herved forhøjes hans løn, til et mere acceptabelt niveau til en top “Hylde 2” spiller, og skulle han præstere helt fantastisk i den resterende del af sæsonen, og/eller på landsholdet f.eks. til det kommende EM, så vil efterspørgslen fra større klubber, være betydeligt højere end nu, hvor jeg ikke forestiller mig den reelle interesse er specielt stor, slet ikke efter hans indsats i betydende kampe som f.eks. CL finalen, starten på indeværende sæson, for slet ikke at tale om de seneste landskampe, som vel nærmest har været pinlige for en spiller på hans niveau.

Men der foregår givetvis en masse inde i fynboens hoved, hvilket er fuldt forståeligt, men bestemt ikke noget branchens største aktører finder specielt attraktivt, for her skal der præsteres konstant, og altid under et ekstremt pres, noget som Eriksen, med al respekt for både Ajax, Tottenham og/eller landsholdet, aldrig rigtig har været sat under. I klubber som Real Madrid, Bayern München, Juventus, Manchester United og Barcelona m.fl., er det en katastrofe hvis ikke man vinder hver gang, og der står konstant spillere og banker på, for at overtage “din” plads.

Eriksen har reelt aldrig følt noget pres fra hverken medier, klub eller medspillere, for i Ajax vandt man trods alt tilstrækkeligt i en svag liga, på landsholdet forventer ingen, at man vinder noget som helst, og i Tottenham, hvor seneste mesterskab er tilbage i 61, er man sæson efter sæson, mest interesseret i for det første at slutte over Arsenal, og dernæst at kvalificere sig til CL.

Tror jeg så at Eriksen kan klare det nærmest umenneskelige pres hos en af de helt store klubber? Nej det gør jeg faktisk ikke, for ellers vil jeg påstå at han havde været mere synlig i f.eks. CL finalen, Tottenhams og Eriksens største kamp nogensinde på daværende tidspunkt, alternativt ville han altid, og helt uden tvivl, være den bedste spiller, når Danmark spillede, og det vil vist være direkte løgn at påstå at han er det, tværtimod, med få undtagelser.

Men selvom jeg ikke tror han kan stå for presset, kan det jo sagtens være at en af de store “drenge” finder ham interessant, om ikke andet så som en billig back up, for de primære spillere, og især Juventus er jo nærmest “verdensmestre” i at kapre transfer fri spillere, hvorfor de italienske mestre er min favorit som kommende destination for Eriksen, såfremt han ikke forlænger.

På Juventus midtbane burde der rent faktisk også være plads til Eriksen, for hverken Ramsey, Bentancur eller Rabiot, som vel også er mere defensiv, er rent faktisk bedre end ham, men spørgsmålet er så om man vil give en relativ høj løn til en spiller, der maksimalt bliver en “fyldspiller”, ikke mindst efter at man har sat sig i enorme lønudgifter til Ronaldo og De Ligt + drømmer at få Havertz til klubben.

Andre scenarier tror jeg seriøst ikke der er tale om, men jeg opsætter gerne min top 5, over min prioriterede tro på Eriksen fremtid herunder, så kan jeg ikke løbe fra det, hvilket jeg i øvrigt heller ikke har intentioner om 😉

1) Forlænger med Tottenham, og får indført en klausul om fremtidig maksimal salgssum.
2) Skifter gratis til næste sommer til Juventus.
3) Skifter gratis til næste sommer til Bayern München.
4) Købes i vintertransfervinduet for maksimalt 150 millioner kroner af Bayern München.
5) Skifter gratis til næste sommer til Manchester United

Slut – prut finale – det bliver spændende at følge Eriksen i den nærmeste fremtid.

Indlægget er udelukkende udtryk for bloggerens egne holdninger.

Kort om Torben Aakjær:

Torben Aakjær har et indgående kendskab til fodboldens verden, efter at have arbejdet i den i knap 20 år. Han har bl.a. været scout i Herfølge BK, Hamburger SV og Manchester United. I øjeblikket arbejder han som rådgiver for den brasilianske klub, Sport Club Corinthians Paulista.

Officielt: Matip tegner lang Liverpool-aftale
Giroud: Måske forlader jeg Chelsea i januar

SKRIV EN KOMMENTAR

ANNONCE